Как се образува Page Rank | SEO-WEB UNIVERSITY SEO Оптимизация търсачки SEO техники настройки на сайт | Facebook | Търсачка №2 | Скрийншот | ScreenShotStudio | Los Angeles | Adidas | Автоавангард | Топ Авто | Кредит Кар | Отслабване | Дънкова мода | Холивуд | RegistryBooster | Bomi Auto | Баня-Банско | Мегафон блог

Как се образува Page Rank

Всеки разумен Оптимизатор на сайтове започва неговата кариера, като се опита да намери правилата и принципите на работа на роботите на търсачките. След като оптимизатора е в състояние да направи това, пътя към успех в тази професия е наполовина извървян.

Първото нещо, което трябва да запомните е, че търсачките класират/оценяват сайтове по страниците, а не сайта като цяло. Това означава, че няма да постигнете високо класиране на сайта си, като се опитвате да оптимизирате главната страница за десет различни ключови фрази. Въпреки това, различните страници на вашия сайт ще се появяват в списък за различните ключови фрази, ако оптимизирате всяка страница поотделно. Ако не можете да използвате вашата ключова дума в името на домейна, няма проблем - използвайте го в адреса на някоя страница в сайта си, например в името на файла на страницата или в името на изображение, ако има поставено такова. Тази страница ще увеличи в значението за дадена ключова дума. Всички търсачки ви показват адресите на отделни страници, когато търсите - не само основни домейн имена като www.astrozodiak.blogspot.com, но и пътищата като www.astrozodiak.blogspot.com/search/label/Астрология

От друга страна търсачките не виждат графики и JavaScript динамиката на вашата страница, които пленяват посетителите. Можете да използвате графичен образ с текст, който казва, че продавате дрехи с марка Lacoste на разпродажба (Lacoste sale) . Но това няма как да обясни на търсачката, че вашият сайт е свързан с разпродажба на облекла - освен ако не използвате атрибута ALT, който ще обясни това. Вижте този нагледен пример:

- Това виждат посетителите и разбират за какво става дума!

CEO (SEO) оптимизация на сайт!!!
- Но какво вижда търсачката, за да ви индексира правилно?

- Ето това вижда търсачката:
<img border="0"src="http://3.bp.blogspot.com/_QiRbsGMamZ0/SuBIw2vFAQI/AAAAAAAAA5k/
jbbS244W06w/s320.JPG"/></a>

Както виждате тук нищо не показва на робота на търсачката, че става въпрос за разпродажба на облекла.


Обаче ако включите тага "ALT" в изображението и в него изпишете ключов израз, то тогава вече нещата ще са доста по-различни и търсачката ще намери така важните ключови думи. Кода на стратегическото изображение ще изглежда вече така:

<img border="0"src="http://3.bp.blogspot.com/_QiRbsGMamZ0/SuBIw2vFAQI/AAAAAAAAA5k/
jbbS244W06w/s320.JPG" alt="Lacoste облекла на разпродажба!!!"/></a>

В този случай се получава вече нещо като "С един куршум - два заека". Хем посетителя разбира от изображението за какво става дума, хем търсачката прочита значението му при индексиране на кода на картинката.

Както виждате съм добавил атрибута ALT със стойност, която съответства на това, което казва изображението на посетителите. Преди време "ALT" атрибута е бил използван и предназначен да осигури алтернативен текст за изображение, което по някаква причина не може да бъде показано от браузъра на посетителя. Днес този таг е придобил още една функция - да покаже послание към търсачките, за да разчетат това, което виждат потребителите.

Същото се отнася и за използването на JavaScript, но това е обект на обсъждане в друга моя статия, която ще намерите на този сайт.

Като правило, робота (robot, crawler) на търсачката има ограничение за обема на съдържанието на страницата. Така например, Googlebot няма да чете повече от 100 KB на страницата си, макар че той е инструктиран да проучи дали са налице ключови думи в края на страницата. Така че, ако използвате ключови думи някъде отвъд тази граница, това е невидимо за паяците (spiders). Следователно трябва да разберете и да придобиете добър навик да не претоварвате началото на вашата страница със скриптове, стилове и големи изображения. По-добро ги придобивайте, като ги линквате от външни страници, отколкото да ги поставяте по нормалния начин, защото тези скриптове и изображения заемат обем от споменатия по-горе лимит на робота и изместват важните части в поставените текстове.

Има още много показателни примери за приложимост на паяка на търсачките, когато той (robot, crawler) посети страницата Ви. Например обикновения посетител няма да обърне внимение на навигационното меню разположено в лявата част на сайта, защото по навик ще се вгледа в основното съдържание и изображения на входната страница, но обратно на това робота ще прегледа и индексира първо заглавията на лявото меню и защо ли е така? Така е защото кода на лявото меню е разположен в началото на входящия код (source code) на страницата. Затова запомнете, че при сайтове използващи ляво навигационно меню, то това меню трябва да бъде добре сформирано и заглавията трябва да са показателни за съдържанието на страницата - в случая тези заглавия се явяват ключови думи (keywords).

Помнете: по време на първата своя визита паяка все още не знае кои думи се отнасят до вашата страница! Имайте в предвид тази проста истина. С прочитене на вашия HTML код, робота (който е просто една компютърна програма) трябва да бъде в състояние да намери точните думи, които съставляват темата на вашия сайт.

След това, паяка ще компресира страницата, за да създаде индекс свързан с нея. За да опростим нещата - индекса (index) е нещо като списък с няколко важни параметри, изброяващ всички думи, намерени в страницата и свързани с основната тема, по близост, по честота и др.

Разбира се, никой не знае как реално изглеждат индексите, но принципите им са, така както те са описани тук. Думите, които са с високо съдържание в списъка в съответствие с основните критерии ще бъдат считани за ключови думи от паяка. В действителност, параметрите са доста по обширни, защото робота на търсачката има способноста да свързва с този списък и думи, които са извън тази страница, но са свързани с нея посредством тексова или друг вид хипер връзка, и по този начин робота изчислява Вашата връзка с тези термини. Затова ако е необходимо да свържете съдържанието на определена ваша страница с друг външен източник (препращане), то направете го към наистина качествен уебсайт, който предлага качествено съдържание.

Когато потребител отправи заявка за търсене към търсачката, тя веднага преглежда компресирания индекс от всички страници в своята база данни, и избира този иднекс, който съдържа заявката на потребителя. И тук започва класирането: всяка страница има редица показатели, свързани с нея, които определят нейния PageRank, от което пък зависи къде в списъка от резултати ще се покаже въпросната страница.

Какъв е извода от тази статия?
Важно е да се има предвид следното: след като сте направили вашата страница и тя е достатъчно привлекателена за посетителите, но не прекалино натоварена, запитайте се дали сте спазили всички правила на робота, който търсачките изпращат да индексира вашето съдържание. Надявам се, че сте разбрали идеята на тази моя статия и ще се стремите да прилагате наученото тук. Ползата ще е единствено ваша, и когато постигнете високи резултати ще се почуствате удовлетворени.

Запомнете:
Търсачките определят PageRank на вашия сайт по индекса от всяка страница, а не по външен вид на началната страница, ефектни картинки и JavaScripts. Когато робота извърши първото посещение на страница на уебсайта ви, той все още не знае нищо за него, освен вашия URL адрес и създава "меннието си" на базата на намерените ключови думи на страницата, което е най-важното за този манипулиран софтуер.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Вашият коментар ще бъде премахнат, ако в него има включени активни хипер връзки. Моля проявявайте здрав разум и колегиалност! Не публикувайте обидни думи и изрази, което е признак на ниска култура. Авторът Ви благодари за разбирането!
Приятни минути на страниците на SEO-WEB UNIVERSITY